“Ion Bolocan este o figură proeminentă în arta Republicii Moldova, care lucrează remarcabil și creează figuri plastice, conferindu-le formă naturală. Sculptura maestrului dă naştere la o mulţime de idei, impulsuri şi sentimente. În ultimii ani, nu am mai văzut lucrări cu o astfel de plasticitate palpabilă. Artistul ştie exact cum să creeze operele sale și nu lasă nici un detaliu din întâmplare.” (criticul de artă Liviu Hâncu)

“Ion Bolocan spune că din toată multitudinea de lucrări efectuate, el nu are una la care să ţină cel mai mult pentru că fiecare are un mesaj şi o istorie aparte, de asta ţine cu drag la toate lucrările. La întrebarea dacă este mulţumit de performanţele atinse, artistul spune că perfecţiunea nu are limite şi desigur are asupra la ce să lucreze.” (De vorbă cu frumosul)

 

“Tema preocupărilor sale artistice este corpul uman. Natural sau abstract, Ion Bolocan prezintă apariția omului întotdeauna în variații noi ale sculpturilor sale de bronz. Relieful sculpturilor – unele din marmură, altele din bronz – trădează modernitatea artistului clasic.” (după Kreis Ainzeiger, 9 februarie 1999)